Digitala tjänster förändrar samhället

I media diskuteras ofta digitaliseringen och användandet av mobiltelefoner och datorer. Digitaliseringen i samhället har inte endast genererat negativa konsekvenser som ökad psykisk ohälsa och ett nytt beroende. Digitaliseringen i samhället har också orsakat oändligt många positiva effekter som gjort att vi människor kan leva en mer underlättad vardag där vi inte blir lurade.

Jämför dina lån

De flesta svenskar har lån, vare sig det handlar om lån på huset, inför renoveringar, resor eller för möbler. På grund utav att ekonomi, pengar och lån är ett känsligt ämne som många svenskar inte vill prata om, har lånmarkaden varit helt på bankernas villkor. Att besöka bankkontor efter bankkontor för att se och förhandla om bästa räntan på sitt lån tar både lång tid och kräver mycket energi, så att många har hoppat över att göra det är något som är till bankernas fördel. I samband med hur internet har brett ut sig har internettjänster där svensken kan jämför lån med Sambla AB gjort att lånevillkoren inte längre endast är på bankens villkor. Idag kan vi enkelt genom att besöka jämförelsesidor se vilken bank som erbjuder bäst villkor, utan att lägga ner onödigt mycket tid på det. Att internet är såpass utbrett är därför väldigt positivt för alla som har lån, då vi kan få bättre koll på vad som är en rimlig ränta och vilken bank som erbjuder bäst lånevillkor. Något som innebär att vi kan få pengar över till annat, istället för att betala banken tusenlappar extra i månaden, kan din familj åka på semester för de pengarna. Internet och jämförelsetjänster på lån har verkligen förändrat bankväsendet till fördel mot kunden.

Onlinetjänster att beställa mat

Att ringa till lokala pizzerian för att beställa mat, kändes säkerligen på 90-talet som en revolutionerande tjänst. Medan idag kan vi beställa mat från vår dator eller mobil och få det levererat till dörren, utan att ens behöva prata med någon. Den här digitala tjänsten gör det enkelt för konsumenter att fixa middag utan mat i kylskåpet.

Jämförelsesajt för prylar

Internettjänster där konsumenten kan jämföra butiker och dess priser på olika produkter har dessutom blivit något som varje svensk gör innan de köper något. Det är ju onödigt att betala mer för exakt samma produkt, när den kan köpas billigare. Tyvärr har det här varit döden för vissa butiker och statskärnor, då många åker och känner på produkten och sedan köper den online. En negativ konsekvens som kan orsaka personal som blir uppsagt och en folktomt centrum i staden.

Sjukvård online

På de senaste åren har ett komplement till den något kaosartade vårdapparaten uppkommit, nämligen att möta läkare via videolänk. Allt fler aktörer har kommit ut på marknaden som erbjuder sjukvård som sysslar med diagnostisering av sjukdomar, förskrivning av recept och tidsbokning hos specialistläkare. Med hjälp av det här digitala hjälpmedlet slipper du som sjuk sitta på en vårdcentral och kan istället ligga i sängen att kurera. Ett bra komplement till den vanliga sjukvården som gör det mer tillgängligt för alla.

About the Author Ayub Åkesson