Så ska hemmet inredas 2021

När den mörka tiden nu börjar ta slut och våren är på väg, vill många börja inreda sitt hem med nya möbler, eller kanske bara med nya gardiner och kuddfodral i nya vackra färger och mönster. Det är precis lika viktigt att köpa nya kläder till våren, som att inreda hemmet.

Medelhavstrender

År 2021 är det Medelhavstrender och gula färger som gäller. Det kan kanske bero på samtiden att du inte kunnat resa som innan på grund av coronapandemin. På väggarna kan konst som är inspirerad av Matisse, med solgula, runda, levande former hängas. Vintageporslin hängs upp på väggarna och att inreda med keramik med mera som påminner om Capri, Positano och Provence är också inne. Det finns massor av inredningstips på inredningsshoppen.se, där du hittar allt från belysning till möbler av alla de slag.

Teddy och 1970-tal

När det gäller textil är den nya trenden burriga material i teddy. I år ska teddymaterial finnas på prydnadskuddar, mysplagg, fåtöljer med mera. Även 1970-talets design, färger och former kommer synas i hemmet. Fåtöljerna och sofforna ska helst vara runda, se lockande ut att sitta i och den rufsiga ryamattan är även den på plats under soffbordet igen. Furumöbler är också något som kommer tillbaka och det ska helst pyntas med keramik.

Allmoge och skandinaviskt

Under de senare åren har ett ökat intresse för second hand och vintage ökat och hemmen har inretts med allmoge och influenser av nationalromantik. Det ska nu vara handgjorda, hållbara, klassiker och i köket är tallrikshyllan tillbaka. Den nya trenden är avskalade hem med personlig stil. Du ska inte spara på en massa prylar som bara står framme och samlar damm. Nej, nu ska du bara ha något som betyder något speciellt för dig, något som sticker ut. Det finns många trevliga förslag att se på http://plazainterior.se/category/inredning/ och även om du inte tänkt köpa något för tillfället finner du där förslag som du kan notera för att köpa vid ett senare tillfälle.

Färger och träslag

De nya inredningsfärgerna ska vara naturvitt, sandbeiget blandat med brunt och gråbeiget. Blanda gärna mörka motsatser till de ljusa naturmaterialen i trä, det ger ett hemtrevligt och naturligt intryck i hemmet. Furu som inte funnits på flera decennier, kommer nu tillbaka. Andra träslag ska helst vara ljusa och nordiska. Det här med att betsa ljusa träslag till mörkare toner är även det på modet. På auktioner runt om i landet säljs mycket trämöbler av björkrot eller teak. Dessa material kommer troligtvis bli en av de stora trenderna under 2021.

När det gäller färger kommer de klassiska blåa nyanserna fortfarande vara aktuella, och de jordnära nyanserna kan mycket väl ha kommit för att stanna kvar i många år. Det blir även modernt att ha personliga färgskalor som sticker ut.

Sovrum

Om du ska inreda ett nytt sovrum, finns det lite tips du bör tänka på. Var sängen ska placeras är en sak, och det är inte det bästa att ställa den mot ett fönster. Sängen bör heller inte stå mot en yttervägg, eftersom det kan bli kallt på vintern och de flesta vill helst se dörren. Bra ljus är viktigt i ett sovrum, både en dämpad belysning och bra ljus vid sängborden om du vill ligga och läsa. Bädda gärna med flera färger och att ha en sängkappa, ett sängöverkast och massor med sköna kuddar är aldrig fel.

About the Author Ayub Åkesson