Städa smart med husmorstips

Du behöver inte köpa en massa rengöringsmedel för att göra rent hemma. Många av dessa medel är heller inte bra för miljön. Det går lika bra med ättika och bikarbonat och det blir precis lika rent ändå. Både ättika och bikarbonat är miljövänliga, billiga och de rengör effektivt. Redan på 1600-talet användes ättika i Sverige för rengöring och är ett av de mest kända husmorstipsen som fungerar. Ättika tar bort dålig lukt, kalkavlagringar, håller borta mögel, stoppar bakterier att växa i badrum och kök och det bästa är att ättika inte innehåller några som helst kemikalier.

Ättika och ättiksprit

Det som skiljer ättika och ättiksprit åt är koncentrationen, där ättiksprit innehåller 12 procent och ättika 24 procent. Det finns att köpa både och ute i butikerna, köper du ättika kan du själv spä ut den med vatten tills du fått den koncentration som passar dig. Häll gärna vätskan i olika sprayflaskor, lite mer koncentrerad för badrum och till andra smutsigare utrymmen. Ha även en sprayflaska till hands i köket, så du kan spraya och torka av direkt när du lagat mat och diskat upp efter dig.

Bort med dålig lukt

Ättika tar även bort dålig lukt som till exempel i kylskåpet. Blanda vatten, ättiksprit, lite diskmedel, torka av med en fuktig trasa, och vips så försvinner den dåliga lukten. Använd också ättika som rengör tvättmaskin ordentligt, då ska du hälla i ungefär 1 ½ deciliter ättika i tvättmedelsfacket. Låt den tomma maskinen gå på 60–90 grader och efter det är maskinen som ny. Har du tvätt som luktar lite unket kan du hälla använda ättika som sköljmedel och tvätten kommer lukta fräscht och gott efteråt.

Bikarbonat

En annan produkt som även den är miljövänlig och som du bör ha bland dina städmaterial är bikarbonat. Den tar bort dålig lukt och har någon spillt i soffan, sängen eller i någon annan möbel, häller du bara ut bikarbonaten på fläcken som luktar illa, låter det verka i drygt en timme och därefter dammsuger du upp bikarbonatet. Blir det stopp i avloppet fungerar även bikarbonat bra för det, häll i cirka en deciliter direkt i avloppet och låt det verka en stund, sedan kokar du några deciliter ättika och häller i det tillsammans med varmt vatten i avloppet. För alla som har katt och då givetvis en kattlåda där de små liven gör sina behov, fungerar bikarbonat perfekt. Varje gång du byter kattsand, häller du i lite bikarbonat och det motverkar den tråkiga lukt som kommer från katters urin och bajs.

Andra smarta husmorstips

Det är inte bara när du städar som du kan använda dig av bra husmorstips, det finns till exempel en hel del som du kan försöka laga själv på ett smidigt sätt. Det kan gälla om du har en trasig dragkedja som sitter på en annars perfekt jacka som är helt funktionsduglig. Försök gärna att fixa den själv innan du slänger jackan. Ofta är det släden som krånglar, den delen som fogar samman eller flyttar isär dragkedjan. Det här kan du ofta själv laga med hjälp av en liten tång, och du börjar med att öppna dragkedjan helt och hållet, släden ska bara hänga kvar i den ena delen. Ta tången och på bakre delen av släden som endast har ett hål, där trycker du till både från ovan- och undersidan, och förhoppningsvis fungerar dragkedjan igen.

About the Author Ayub Åkesson